Aangesloten clubs

Zuid Hollandse Vlieg Club (ZHVC) – Zweefvliegen

Al 75 jaar vliegt de ZHVC op zaterdag, zondag en feestdagen. De ZHVC heeft 15 instructeurs. Er kan gevlogen worden vanaf 14 jaar. De vliegopleiding en de theorie kosten niets extra.
Vliegen doe je niet alleen. Als je zelf de lucht in wilt, is er een grondploeg nodig die je daarbij helpt. Na een vlucht wordt je zelf grondploeg. Aan het einde van de dag wordt alles opgeruimd, worden de logboeken bijgewerkt en met gezellig napraten in het clubhuis wordt de dag besloten. Zo is het individuele zweefvliegen toch een teamsport door samen in de weer te zijn.
Om het vliegen goedkoop te houden wordt het onderhoud zelf gedaan. Naast het vliegtuigonderhoud is er het onderhoud van het rollend materiaal en van de gebouwen. Er zijn veel karweitjes op te knappen, van gewoon poets- en schoonmaakwerk tot zeer technisch gespecialiseerd. Voor iedereen is er wel een geschikte klus.

Leidsche Luchtvaart Club (LLC) – Modelvliegen

De LLC is opgericht op 12 mei 1936 door een aantal enthousiasten met een fascinatie voor de luchtvaart. Op de dinsdagavond werden met primitieve middelen de eerste vrije vlucht modellen gebouwd, waarmee zaterdag’s onder leiding van de eerste voorzitter van de vereniging, de heer Bouter, werd gevlogen in de duinen bij Katwijk. In de Tweede Wereldoorlog liep het ledental terug naar vier personen, maar direct na de oorlog werden de activiteiten hervat en groeide de club uit tot ongeveer 100 leden.
Tegenwoordig heeft de vereniging haar clubhuis in het sportpark ‘De Kikker Polder’ op het terrein van voetbalvereniging UVS. Op woensdagavond is er clubavond en dan wordt er ook met park-flyers op het voetbalveld gevlogen. In de wintermaanden wordt er zaterdag’s in het clubhuis met de jeugdleden gebouwd onder leiding van een ervaren modelvliegtuigbouwer. Het clubhuis is dan net een modelvliegtuigfabriek. De LLC heeft een zeer uitgebreide bibliotheek waarin je zelfs boeken vindt uit de oprichtingstijd van de vereniging.

Model Vlieg Klub Valkenburg (MVKV) – Modelvliegen

De Model Vlieg Klub Valkenburg is in 1973 opgericht door een aantal personen die werkzaam waren op het marine vliegkamp Valkenburg, met als doel het beoefenen van zoveel mogelijk facetten van de modelvliegsport op het terrein van het marine vliegkamp. De club was in eerste instantie bedoeld voor personeel van het marine vliegkamp, maar door de toenemende vraag vanuit de omgeving is men op den duur ook mensen van buiten het vliegkamp als lid aan gaan nemen. De vereniging die uit ongeveer 75 personen bestaat, beschikt over een onderkomen op het vliegkamp. De activiteiten bestaan uit het bouwen van en het vliegen met modelvliegtuigen. Ook worden er gedurende de zomermaanden in clubverband zweef en elektrozweef wedstrijden gehouden.